masa itu lebih baik dri emas

Monday, April 2, 2012

Senarai Negara Rakyatnya Educated

1. Kanada
Separuh atau 50% warga Kanada berkelulusan universiti. Satu rekod yang sangat tinggi berbanding Malaysia yang hanya 15% berkelulusan universiti. Bahasa pengantar utama pendidikan di Kanada adalah Bahasa Inggeris dan Perancis. Wilayah Quebec dan New Brunswick menggunakan bahasa Perancis sebagai bahasa ilmu dari peringkat tadika hingga universiti.

2. Israel
Israel negara ‘Facebook’ dengan 45% warganya berkelulusan universiti. Bahasa pengantar utama adalah bahasa Hebrew. Pelajar juga diwajibkan lulus bahasa Inggeris dan Arab.

3. Jepun
Sekitar 44% warga Jepun berkelulusan universiti dan Jepun begitu menghormati bahasanya. Jepun hanya menggunakan bahasa Jepun sebagai bahasa pengantar dari peringkat tadika hingga ke universiti. Namun pelajar digalakkan belajar bahasa asing seperti Korea, Cina, Inggeris, Jerman dan Russia.

4. Amerika Syarikat
Seramai 41% warga Amerika berkelulusan universiti. Bahasa pengantar utama adalah bahasa Inggeris. Namun ada sekolah di Amerika khususnya di negeri selatan seperti New Mexico, Florida, Arizona dan Texas menggunakan bahasa Sepanyol sebagai bahasa pengantar.

5. New Zealand
Lebih 40% warga New Zealand berkelulusan universiti. Bahasa Inggeris adalah bahasa pengantar utama.

6. Korea Selatan
Negara kereta Hyundai dan KIA ini memiliki 39% warganya berpendidikan universiti. Sepert juga Jepun, Korea Selatan hanya menggunakan bahasa Korea sebagai bahasa pengantar utama di sekolah hingga ke universiti. Pelajar digalakkan menguasai bahasa asing seperti Inggeris, Cina, Russia, Jepun dan sebagainya.

7. Norway
Lebih 37% warga Norway berpendidikan tinggi. Norway juga menggunakan bahasa Norway sebagai bahasa pengantar tunggal di sekolah hingga universiti. Pelajar diwajibkan lulus sekurang-kurangnya satu bahasa asing.

8. United Kingdom
United Kingdom dengan 37% warganya berpendidikan tinggi. Bahasa utama semestinya bahasa Inggeris. Di Scotland dan Wales, ada usaha menjadikan bahasa Scottish dan Welsh sebagai bahasa pengantar utama di sekolah dan universiti terutama selepas Scotland dan Wales mendapat kuasa autonomi ekoran daripada “Devolution of British Parliament”.

9. Australia
Benua terkecil Australia dengan 37% warganya berpendidikan tinggi dan bahasa utama adalah bahasa Inggeris. Australia juga dipuji kerana pada masa sekarang Australia adalah negara yang menjadi tumpuan pelajar antarabangsa.

10. Finland
Lebih 37% warga Finland berpendidikan universiti dan negara Finland hanya menggunakan bahasa Finland sebagai bahasa pengantar utama di sekolah hingga universiti.

No comments:

Post a Comment

 

Design by Amanda @ Blogger Buster