masa itu lebih baik dri emas

Wednesday, December 28, 2011

Ceramah Tuan Haji Mohamad Sabu di Mesir 26/12/11

p/s : pengalaman pertama bersama tuan haji Muhamad Sabu timbalan presiden PAS dan tuan haji muhamad hanipah maidin peguam pas (Ahli jawatankuasa PAS pusat )







Tuesday, December 20, 2011

Pesanan Rasulullah SAW Kepada Saidina Ali

WASIAT NABI MUHAMMAD S.A.W. kepada SAIDINA ALI R.A.;
Wahai Ali, bagi orang ‘ALIM itu ada 3 tanda2nya:
1) Jujur dalam berkata-kata.
2) Menjauhi segala yg haram.
3) Merendahkan diri.

Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
1) Merahsiakan ibadahnya.
2) Merahsiakan sedekahnya.
3) Merahsiakan ujian yg menimpanya.

Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:
1) Takut berlaku dusta dan keji.
2) Menjauhi kejahatan.
3) Memohon yang halal ker ana takut jatuh dalam keharaman.

Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda2nya:
1) Mengawasi dirinya.
2) Menghisab dirinya.
3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.

Saturday, December 17, 2011

Fakta Tentang Maher Zain

Berikut beberapa fakta mengenai Maher Zain:
  1. Dia merupakan warga Sweden kelahiran Lubnan serta mempunyai darah Marocco.
  2. Mula merakamkan album di Amerika bersama penerbit-penerbit yang hebat dan terkenal tetapi merasakan kehilangan sesuatu dalam dunia seninya. Tema barat terlalu banyak disogokkan dengan 'cinta' dan 'hati yang terluka'.
  3. Mula beralih arah dengan memilih teman dari kalangan muslim di Sweden dan akhirnya mula berjinak pergi ke Masjid. Sejak itu dia mula mengamalkan Islam dengan lebih serius.
  4. Bermula dari situ dia mula menghadapi dilema antara mengamalkan Islam atau meneruskan kegiatan seninya dan akhirnya mengambil pendekatan meneruskan seni yang berunsurkan mesej Islam.
  5. Merakamkan genre music barunya pada tahun 2009 dengan menerbitkan album bertajuk 'Thank You Allah'.
  6. Rekod tersebut ternyata tidak mengecewakannya apabila menjadi antara rekod jualan paling laris di Amazon.com dalam world music.
  7. Jualan album Maher Zain di negara kita mencapai rekod paling hebat dekat ini.
  8. Di negara jiran Indonesia Maher Zain terlalu terkenal sehingga meninggalkan Justin Beiber terkapai-kapai.
  9. Menghadapi dilema apabila segolongan Muslim mengecamnya kerana menggunakan musik keterlaluan dalam mesej Islamnya tetapi mengambil pendirian pendapat mereka yang membenarkannya asalkan ianya positif dan bersih dari perkara yang merosakkan. Lagipun perkara musik merupakan percanggahan daripada 2 pendapat.
  10. Album videonya bertajuk Insya'Allah dan The Chosen One mencecah tontonan melebihi 25 juta kali.
  11. Menaruh harapan agar kejayaannya menjadi contoh kepada artis lain untuk menjadikan seni dalam memperjuangkan Islam ke seluruh dunia dan mampu meredakan masalah Islamofobia yang melanda barat.

Saturday, December 10, 2011

Liga Malaysia/Super 2011/2012

Alhamdulillah akhirnya dapat jga menyelesaikan masalah visa,setelah hampir 4 bulan ketiadaan visa hehe,nasib baiklah tidak di cop sebagai PATI.Walaupun proses agak lama,dgn ramai,penuh sesak,ada 4 5 orang je yang bekerja tu yang membuatkn terpaksa beratur panjang dan menunggu lama tuk giliran seterusnya

Walaupun begitu,kenalah bersabar,memdidik jga tu..ok la,nk cerita sikit liga malaysia yang semakin hilang serinya,mungkin dengan ketiadaan pemain import yang sedikit sebanyak merancakkan lagi liga bolasepak di tanah air kita,alhamdulillah bermula sesi hadapan,setiap pasukan blh memiliki pemain import yang sedikit sebanyak boleh membantu prstasi pemain pemain malaysia

Memetik laporan Sinar Harian Online, pendaftaran pemain import Liga Malaysia bagi musim 2012 secara rasminya telah ditutup berkuat kuasa semalam. Tetapi, setiap persatuan negeri tidak perlu resah mengenai perkara ini kerana Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) akan membuka semula pendaftaran kali kedua pada 6 hingga 20 April 2012 tahun depan. Kini, beberapa negeri dan kelab dilaporkan berjaya mendapatkan khidmat pemain import bagi memperkasa pasukan masing-masing selepas kali terakhir kelibat awang import beraksi dalam kancah liga tempatan pada musim 2008. Berikut adalah senarai beberapa pasukan yang menggunakan khidmat mereka bagi musim depan.

SENARAI PEMAIN IMPORT LIGA MALAYSIA 2012

Kelantan FA

1. Mohamed Ghaddar (Lubnan)

2. Emmanuel Okine (Ghana)

3. Denny Antwi (Ghana)

4. Zakaria Charara (Lubnan)

Terengganu FA

1. Jusio Nunis (Brazil)

2. Sibi Gwar (Nigeria)

Selangor FA

1. Ramez Dayoub (Lubnan)

2. Lelo Mbele (Congo)

Kedah FA

1. Daniel Baroni (Brazil)

2. Danilo Rafael (Brazil)

Angkatan Tentera Malaysia (ATM)

1. Marlon Alex James (St Vincent & Grenadines)

2. Bruno Martelotto (Argentina)

Perak FA

1. Lazar Popovic (Serbia)

2. Michal Kubala (Slovakia)

Negeri Sembilan

1. Marquem Goncalves (Brazil)

2. Emmanuel Owona (Cameroon)

T-Team FC

1. Zacharia Simukonda (Zambia)

2. Bojan Petrit (Bosnia)

Sabah FA

1. Brendan Gan (Australia)

2. Michael Baird (Australia)

Sarawak FA

1. Kalle Sone (Cameroon)

2. Guy Bwelle (Cameroon)

PKNS FC

1. Dawood Nicoise (Perancis)

Perlis FA

1. Lamin Conteh Jr (Sierra Leone)

2. Lewis Henry (Sierra Leone) ~suarasukan.com

semoga memeriahkan lagi bola sepak tempatan..hehe ^^

Thursday, December 8, 2011

Keajaiban Angka Al Quran..

Di antaranya....

Dunya = Dunia/kehidupan = 115
Akhirat = Hari Akhir = 115

Malaaikah = Para Malaikat = 88
Syayathiin =Syetan-Syetan = 88

Hayat = Hidup = 145
Maut = Mati = 145

Naas = Manusia = 368
Rusul = Para Utusan = 368

Mushiibah = Bencana = 75
Syukr = Sukur/Terima kasih = 75

Muhammad = Muhammad = 4
Syarii’ah = Hukum = 4

Rajul = Orang Laki-laki = 24
Mar’ah(Nisa) = Orang Perempuan = 24

Syahr = Bulan = 12

Yaum = Hari = 365

Bahr = Lautan = 32
Barr = Daratan = 13

  • Kata ‘Iblis” ( La’nat ALLAH ‘alaihi ) dalam Al-Qur’an disebutkan sebanyak 11 kali, sementara “Isti’adzah” juga disebutkan 11 kali, Kata “ma’siyah” dan derivatnya disebutkan sebanyak 75 kali, sementara kata “Syukr” dan derivatnya juga disebutkan sebanyak 75 kali.
  • Kata “al-dunya” disebutkan sebanyak 115 kali, begitu juga kata “al-akhirah” sebanyak 115 kali.
  • Kata “Al-israf” disebutkan 23 kali, kata kebalikannya “al-sur’ah” sebanyak 23 kali.
  • Kata “Malaikat” disebutkan 88 kali, kata kebalikannya ‘Al-syayathin” juga 88 kali.
  • Kata “Al-sulthan disebutkan 37 kali, kata kebalikannya “Al-nifaq” juga 37 kali.
  • Kata “Al-harb”(panas) sebanyak 4 kali, kebalikannya “ Al-harb” juga 4 kali.
  • Kata “ Al-harb (perang) sebanyak 6 kali, kebalikannya “Al-husra” (tawanan) 6 kali.
  • Kata “Al-hayat” (hidup” sebanyak 145 kali, kebalikannya “Al-maut” (mati) 145 kali.
  • Kata “Qalu” (mereka mengatakan) sebanyak 332 kali, kebalikannya “Qul” ( katakanlah) sebanyak 332 kali.
  • Kata “Al-sayyiat” yang menjadi kebalikan kata “Al-shahihat” masing-masing 180 kali.
  • Kata “Al-rahbah” yang menjadi kebalikan kata “Al-ragbah” masing-masing 8 kali.
  • Kata “Al-naf’u” yang menjadi kebalikan kata “Al-fasad” masing-masing 50 kali.
  • Kata “Al-nas” yang menjadi kebalikan kata “Al-rusul” masing-masing 368 kali.
  • Kata “Al-asbath” yang menjadi kebalikan kata “Al-awariyun” masing-masing 5 kali
  • Kata “Al-jahr” yang menjadi kebalikan kata “Al-alaniyyah” masing-masing 16 kali
  • Kata “Al-jaza” 117 kali ( sama dg kebalikannya),
  • Kata “Al-magfiroh” 234 kali ( sama dengan kebalikannya),
  • Kata “Ad-dhalala” ( kesesatan) 191 kali ( sama dengan kebalikannya),
  • Kata “Al-ayat” 2 kali “Ad-dhalala” yaitu 282 kali. Dan masih banyak lagi yang tidak dapat disebutkan satu persatu disini.
  • Kata “Yaum” (hari) dalam bentuk tunggal disebutkan sebanyak 365 kali, sebanyak jumlah hari pada tahun Syamsyiyyah.
  • Kata “Syahr” ( bulan) sebanyak 12 kali, sama dg jumlah Bulan dalam satu Tahun.
  • Kata “Yaum” (hari) dalam bentuk plural (jamak) sebanyak 30 kali, sama dengan jumlah hari dalam satu Bulan.
  • Kata “Sab’u” (minggu) disebutkan 7 kali, sama dengan jumlah hari dalam satu minggu.
  • Jumlah “ saah” (jam) yang didahului dengan ‘harf’ sebanyak 24 kali, sama dengan jumlah jam dalam satu hari.
  • Kata “Sujud” disebutkan 34 kali, sama dengan jumlah raka’at dalam solat 5 waktu
  • Kata “Shalawat” disebutkan 5 kali, sama dengan jumlah solat wajib sehari semalam.
  • Kata “Aqimu” yang diikuti kata “Shalat” sebanyak 17 kali, sama dengan jumlah Raka’at Sholat fardhu/ wajib. ... subhanAllah ^^

Friday, December 2, 2011

My Faith My Voice





Me, my community we work hard,
Every opportunity to break walls,
Fighting all the lunacy that they cause,
Respect here, to you and me, the same God.

Giving you the right facts,
We keep repeating that Islam has been hijacked,
We ain't like that,
Then some lunatic goes on a rampage,
Using violence and I'm outraged

These is senseless, and its gruesome,
Please don't let this, be a Muslim.
Awww maaan... We're all vilified,
They're saying we're savages, uncivilized

Islam means peace? na thats a front!
Its all a deceit, till they get what want
Dont trust them, even the nice ones
Wait till the bite comes - Mike Tyson

Not fair. The KKKs, Timothy McVeighs,
Militia Brigades, the old crusades,
They're all renegades, from the faith that you claim,
Its them we should blame
I dont blame you, You should refrain to
Believe when we say that it aint true.

I know what they call us, uh huh
They try to blame all us,
But I know the prophet lived and I know what he taught us

[Chorus]
its... my faith, my voice,
its... my faith, my voice,
Don't care what they say, this is my voice....
my faith, my voice

Come your invited to see the real picture
Nothing hiding, here's a free scripture
We ain't gonna hurt you, try to convert you
Just so you know how easily they tricked ya

That all us Muslims are those 19 men
Don't build that mosque cause it might be them
Its the same kinda talk of a Bin Laden
Get'em - guilt by association

Mosques being vandalized, cats being stabbed at night
The bigots and racist like zombies they come to life
But instead of all the hate, lets join the same team
I love this land, my people, our dream

Go use the same steam, for youth to stay clean
Our earth to stay green, we want the same thing
'Stead of burning books, extinguish disease
Help spark the flame to help children in need

You will be your faith, I will be mine
Lets live in peace, ma'asalaam
Peace all the time, for all of mankind,
thats on my mind. my masterplan.. check it, yeah
that's my master plan, that's my master plan

Wednesday, November 30, 2011

Pelbagai lambang untuk pilihanraya mesir 2011






tp pd memerhatian sy,rakyat mesir sudah sedar dan menginginkan kerajaan yang berasaskn islam..terlalu ramai calon yang bertanding membawa selogan untuk menegakkan islam,mudah mudan parti HURRIYA WAL 'ADALAH memenangi pilihanraya pada tahun ini,semoga penerus perjuangan As Syahid Hasan Al Banna kembali menyinar..iAllah...

Allah berfirman bermaksud:Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan (keperluannya). Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang (dikehendaki-Nya). Sesungguhnya Allah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu. (Surah Ath Thalaq ayat 3).

Tuesday, November 22, 2011

Cara Facebook Merakam Jejak Data Pengguna

- Untuk pertama kalinya Facebook membongkar cara bagaimana laman sosial terbesar di dunia maya itu menjejak @ mengesan para penggunanya di seluruh dunia.


Berdasarkan hasil wawancara Direktor juruteknik Facebook Arturo Bejar, juru bicara Facebook Andrew Noyes, juru bicara korporasi Facebook Barry Schnitt, dan manager juruteknik Facebook Gregg Stefancik, berjaya disimpulkan bagaimana laman web ini melakukan kompilasi untuk memantau data dari 800 juta pengguna aktif setiap hari.

  • Facebook tidak menjejak setiap pengguna dengan cara yang sama. Mereka menggunakan cara yang berbeza sewaktu masuk ke akaun, bagaimana pengguna menggunakan akaun mereka, ahli yang logged off, dan bukan ahli.
  • Sewaktu masuk ke halaman utama Facebook, perusahaan memasukkan cookies ke web browser ke pengguna. Jika Anda sign up untuk sebuah akaun, Facebook memasukkan dua jenis cookies. Jika Anda tak berminat mendaftar maka hanya memasukkan satu cookies.
  • Cookies ini merakam data setiap kali Anda mengunjungi laman lain yang menggunakan butang Facebook Like atau Facebook plugin yang bekerja sama dengan cookies itu pada saat tersebut, masa, dan keadaan laman sewaktu dikunjungi. ciri-ciri unik dari komputer juga terakam.
  • Facebook menyimpan semua data logs dalam kurun waktu 90 hari aktiviti dan menghapus semua entri setelah 90 hari.
  • Jika Anda masuk ke akaun, Facebook merakam nama, email, kengkawan, dan semua data di profil Facebook.
  • Data berupa pencarian di web, kebiasaan berselancar, daapt digunakan untuk menemukan Gabungan politik, agama dan kepercayaan, orientasi seksual, atau masalah kesehatan dari pengguna.
SUMBER | Sydney Morning Herald
http://baca-blogspot.blogspot.com/

Friday, November 11, 2011

7 Ayat Cinta

Sabda Rasulullah SAW:Barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan akan diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan..

1.Bismillahhirrahma nnirrahim: pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2.Alhamdulliah : pada tiap-tiap habis melakukan sesuatu.

3.Astagfirrullah : jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk.

4.Insyaallah : jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang.

5.Lahaulawalaquatai llahbillah: bila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk.

6.Innalillah : jika menghadapi musibah atau melihat kematian.

7.Laailaahaillallah : bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak- banyaknya. amalkanlah selalu moga-moga kita tergolong dikalangan orang yang terpilih oleh Allah.

Tuesday, November 8, 2011

Tuesday, November 1, 2011

Surat Saidina Ummar Al -Khattab Kepada Sungai Nil.

mungkin ada yang dah tahu ,mungkin ramai juga yang belum tahu kisah ini.Saidina Umar,semasa menjadi khalifah bukan sahaja terkenal dengan keadilannya dan kebijaksanaannya memerintah negara sehinggakan segala arahannya dan permintaannya di ikuti oleh rakyat jelata,bahkan sungai nil pun taat kepadanya atas kehendak Allah s.w.t.

"Surat ini dikirimkan oleh Umar, Amirul Mukminin kepada Sungai Nil,
kalaulah air yang mengalir pada tubuhmu itu bukan dari kuasa Allah
maka kami tidak sekali memerlukan engkau! Tetapi kami percaya Allah
itu Maha Kuasa dan kepadaNyalah kami bermohon supaya engkau mengalir
seperti sediakala".

Kisahnya,

Kisah ini merupakan suatu perkara yang benar-benar berlaku di zaman pemerintahan Saiyidina Umar al-Khattab r.a. Beliau adalah seorang mukmin yang sejati, teguh iman dan amat taqwa kepada Allah SWT. Justeru kerana kekuatan imannya kepada Allah SWT, maka doanya sentiasa diperkenankan oleh Allah SWT.

Semasa pemirintahan Khalifah ke-2 ini, empayar Islam telah berkembang bukan setakat Semenanjung Arab sahaja malah Rom dan Parsi juga telah dapat dibebaskan dari kezaliman pemerintah mereka kepada keadilan dan keamanan yang dibawa oleh pemerintahan Islam.

Kisah ini berlaku di Mesir, ketika itu Umar al-Khattab r.a. telah melantik seorang pahlawan Islam yang gagah perkasa iaitu Amru al-As r.a. sebagai Gabenor di Mesir. Penduduk Mesir ketika itu baru sahaja menganut agama Islam, penduduk asalnya berbangsa Qibti. Sesetengah mereka menganut agama Islam dan sesetengah dari mereka masih dengan agama asal nenek-moyang mereka, ini kerana tiada paksaan dalam Islam, mereka bebas sama ada mahu menerima Islam atau tidak.

Suatu peristiwa ganjil dan aneh berlaku semasa Amru al-As r.a. menjadi Gabenor Mesir. Sungai Nil kelihatan mulai surut airnya, airnya tidak melimpah-limpah seperti biasa. Sungai Nil amat penting kepada penduduk kerana ia adalah nadi kehidupan di sana, sungai Nil digunkan untuk menyiram kawasan pertanian dan sebagai sumber air untuk kehidupan mereka. Peristiwa ini amat mencemaskan penduduk Mesir.

Sebelum memeluk Islam, sebahagian besar orang Mesir adalah penyembah matahari. Di antara adat mereka semasa jahiliyyah ialah mengorbankan seorang anak dara pada waktu-waktu tertentu sebagai persembahan kepada Dewa Sungai Nil supaya air sungai Nil sentiasa mengalir.

Dalam keadaan cemas, penduduk berjumpa dengan Gabenor Mesir dan mendesak Amru al-As r.a. supaya melakukan adat jahiliyyah tersebut bagi mengatasi masalah sungai Nil ini, walaupun mereka telah memeluk Islam tetapi masih tertanam kepercayaan jahiliyyah yang telah diamalkan turun-temurun. Amru al-As r.a. keberatan menunaikan permintaan mereka kerana adat ini khurafat dan syirik kerana menyembah selain dari Allah SWT. Gabenor meminta tangguh dahulu kerana ingin bertanyakan kepada Khalifah Umar al-Khattab r.a. bagi menyelesaikan masalah ini bagi memuaskan hati penduduk Mesir.

Amru al-As menulis sepucuk surat kepada Khalifah menceritakan dengan jelas masalah yang dihadapinya, semoga khalifah dapat memberikan pandangan bagi menyelesaikan masalah tersebut demi kepentingan rakyat.

Khalifah Umar al-Khattab r.a. menerima surat tersebut, apabila dibaca,air muka Umar al-Khattab r.a. berubah kerana marah dengan sikap penduduk Mesir. Katanya " adat ini terang sekali syirik hukumnya. Terang sekali bertentangan dengan ajaran agama kita yang suci. Bukankah Allah SWT yang sebenarnya patut disembah kerana Dialah Yang Maha Kuasa, Maha Pemurah dan Maha Penyayang. Demi Allah, aku tidak sekali akan membenarkan penduduk Mesir melakuakan adat yang kejam dan bodoh ini".

Setelah itu, Umar al-Khattab r.a. mengambil sehelai kertas dan menulis sepucuk surat sebagai balasan kepada Gabenor Mesir.Beberapa hari kemudian surat tersebut pun sampai. Ketika itu sungai Nil semakin surut dan mulai kering, penduduk bertambah gelisah dan cemas.

Amru al-As r.a. sangat gembira lalu membuka surat dari khalifah, alangkah terkejutnya beliau kerana surat itu bukan ditujukan kepadanya sebaliknya Umar al-Khattab menujukan surat itu kepada sungai Nil.Setelah membacanya Amru al-As r.a. terus mencampakkan surat itu ke dalam sungai Nil. Dengan kuasa Allah SWT setelah surat itu jatuh ke dalam sungai Nil dalam sekejap masa air Sungai Nil mulai naik dan akhirnya melimpah-ruah ke kawasan tanah disekelilingnya. Kejadian yang anih ini disaksikan sendiri oleh penduduk Mesir. Semenjak hari itu iman mereka mula teguh dan mereka tidak mengamalkan adat jahiliyyah tersebut.

Pahlawan Gaza ~Saujana




Bumi ini dahulunya indah kini musnah dan binasa
Saban hari dimamah senjata membunuh anak watannya
Tiada lagi nada keriangan menghiburkan hati luka
Hanya wajah penuh pengharapan bernafas bersama doa

Membara di jiwa anak kecil pewaris para syuhada'
Cita-cita ingin bebas dari sangkar duri sang durjana
Semangat jihad terus menyala tersemat utuh di dada
Demi Allah pertahankan bumi penuh barakah

Dengarlah alunan irama
Derap perjuangan ini
Percikan rasa peduli insani
Biar dipisahkan jarak beribu
Tetap bersama dan berganding bahu

Pahlawan Gaza
Tak gentar tak berhenti
Berjuang hingga mati
Demi janji Ilahi
Bumi Gaza akan terus merdeka

Lagu: Frizdan
Lirik: Ahmad Fedtri Yahya

Jurutera Bakal Terajui Tunisia....

Berikutan kemenangan dalam pilihanraya Tunisia pada Ahad 23 Oktober, An-Nahdah menamakan Setiausaha Agungnya, Hamadi Jebali merajui kerajaan baru Tunisia.

Pilihan tersebut disahkan oleh Said Firjani, Jawatakuasa Komunikasi parti An-Nahdah kepada rangkaian berita A-Jazeera.

Namun, Said berkata, keputusan muktamad adalah terpulang kepada parlimen Tunisia.

Beliau juga mengesahkan, An-Nahda tidak akan menuntut jawatan President yang berkemungkinan di serahkan kepada Perdana Menteri kerajaan peralihan, Beji Caid Sebsi.

"terpulang kepada parlimen, untuk memutuskan kedua-dua jawatan tersebut, Jebali adalah calon yang yag sesuai (sebagai Perdana Menteri), jawatan Presiden akan diserahkan kepada parti lain,"kata Said Firjani.

Hamadi Jebali, 63. adalah seorang jurutera dan penerbit akhbar, sebelum dipenjara oleh pihak berkuasa Tunisia selama 15 tahun.

Beliau dibebaskan dengan syarat dari penjara Tunisia pada 26 Februari, 2006, telah ditahan pada November 1990.

Jebali menerima Ijazah Sarjana Muda dalam bidang kejuruteraan mekanikal dari Universiti Tunisia dan ijazah sarjana dalam bidang kejuruteraan tenaga solar dari University of Paris.

Beliau adalah salah satu daripada pemimpin-pemimpin An-Nahdah yang paling menonjol kerana lantang mengkritik terhadap dasar-dasar kerajaan Tunisia.

Beliau pernah berkhidmat sebagai ahli majlis Eksekutif An-Nahdah dan sebagai Ketua Pengarang akhbar mingguan organisasi Al-Fajr (Dawn).

Pihak berkuasa Tunisia awal tahun 1990 telah menuduh Hamadi Jebali terhadap salah laku dalam tiga kes berasingan, semua yang melibatkan ungkapan pendapat dan percakapan beliau.

Dalam kes yang pertama, pada 10 Oktober 1990, Jebali menerima hukuman penjara enam bulan dan denda sebanyak 1,500 dinar kerana berucap "menggalakkan pencabulan undang-undang" dan "menyeru pemberontakan."

Beliau telah menerbitkan sebuah artikel oleh pemimpin An-Nahdah, Rashid Ghanoushi bertajuk "orang-orang Negeri atau Negeri rakyat?" dalam Al Fajr pada Jun, 1990.

Dalam artikel itu, Ghanoushi dilaporkan mengkritik kerajaan untuk "tidak berkhidmat untuk kepentingan rakyat."

Hamadi dituduh melanggar Perkara 13 Akta Akhbar Tunisia 1975 Akhbar Tunisia, yang mewajibkan penerbitan sesebuah akhbar mestilah mendapat kebenaran terlebih dahulu dari Kementerian Dalam Negeri sebelum ia dicetak.

http://www.buletinonline.ne

Monday, October 24, 2011

Tokoh Tokoh Gerakan Islam



Allah S.W.T berfirman :

وَقُلِ اعْمَلُواْ فَسَيَرَى اللّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ

وَسَتُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

"Dan katakanlah: ""Bekerjalah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang mukmin akan melihat pekerjaanmu itu, dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui akan yang gaib dan yang nyata, lalu diberitakan-Nya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan" surah At Taubah: 105

Firmah Allah:

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Qur'an. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar." At Taubah :111






Friday, October 21, 2011

Alhamdulillah..hadiah dri sahabat ^^




syukran kpd sahabat yg berada di CENTERBURY,LONDON ..walaupun raya dh lepas..tp beri jga hadiah ni..semoga Allah membalas dengan kebaikan insyaAllah ^^

Thursday, October 13, 2011

Rasulullah pengsan mendengar keterangan Jibril tentang pintu neraka ke 7

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibril datang kepada Nabi saw pada waktu yang ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w.: "Mengapa aku melihat kau berubah muka?"

Jawabnya: "Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dibesarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yang mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar, dan siksa Allah itu benar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya."

Lalu nabi s.a.w. bersabda: "Ya Jibril, jelaskan padaku sifat Jahannam."
Jawabnya: "Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian diteruskan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum niscaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi niscaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan bahangnya. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yang disebut dalam Al-Qur'an itu diletakkan di atas bukit, niscaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh.
Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, niscaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi, dan minumannya air panas bercampur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang lelaki dan perempuan."

Nabi s.a.w. bertanya: "Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?"
Jawabnya: "Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda." (nota kefahaman: iaitu yang lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: "Siapakah penduduk masing-masing pintu?"
Jawab Jibril:
"Pintu yang terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yang kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga Fir'aun, namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,
Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.
Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,
Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.
Pintu ke enam tempat orang nashara bernama Sa'eir."

Kemudian Jibril diam, segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga ditanya: "Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?"
Jawabnya: "Di dalamnya orang-orang yang berdosa besar dari ummatmu yang sampai mati belum sempat bertaubat."

Maka nabi s.a.w. jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibril meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sedar nabi saw bersabda: "Ya Jibril, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk ke dalam neraka?"
Jawabnya: "Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu."

Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibril juga menangis, kemudian nabi s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.

(dipetik dari kitab "Peringatan Bagi Yang Lalai")

Wednesday, October 12, 2011

Monday, October 10, 2011

BAJET 2012: Anak Muda Terus Terabai

Dewan Pemuda PAS Pusat (Malaysia) mengucapkan syabas dan tahniah kepada Pakatan Rakyat (PR) kerana telah berjaya mendorong Kerajaan Barisan Nasional (BN) melalui bajet yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak baru-baru ini untuk memperbanyakkan peruntukan dan bantuan kepada rakyat terutamanya pihak keselamatan seperti Pasukan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Pasukan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Usaha Umno dan BN untuk memancing undi rakyat untuk Pilihanraya akan datang juga jelas kelihatan apabila banyak 'gula-gula' yang yang ditawarkan pada rakyat dilihat diambil dari Buku Jingga dan bajet PR itu sendiri, jelas bahawa idea dan strategi PR telah terbukti baik dan berpandangan jauh. Kami amat kesal kerana dalam pembentangan bajet oleh Datuk Seri Najib tahun ini dilihat membelakangkan kepentingan belia dan anak muda terutamanya dari sudut kebajikan.

Tiada peruntukkan khusus untuk pembangunan insan dan latihan untuk anak muda. Kerajaan BN juga dilihat tidak mampu menyediakan alternatif pekerjaan untuk menampung kadar pengangguran graduan di tanahair yang semakin meningkat. Tiada perancangan untuk merangka mencetuskan pekerjaan yang kompatatif serta nilai idea baru terutamanya dalam industri pertanian moden buat anak muda.

Di saat ekonomi negara yang kurang bermaya, kerajaan hanya menumpukan pengekalan nilai sedia ada di universiti tempatan tanpa cuba mewujudkan kreativiti sosial dan ekonomi. Kerajaan sewajarnya memperuntukan sejumlah peruntukan buat universiti tempatan bagi melatih bakal graduan dalam pengurusan risiko dan kreativiti kerja. Anak muda yang diluar lingkaran kampus dilihat semakin terpinggir dalam isu pencarian pekerjaan.

Malah dalam konteks membina kerangka niaga buat generasi muda tiada penumpuan kursus sama ada kemudahan membuka peniagaan dalam bentuk teknologi dan perkilangan. Jelas kebergantungan sektor penting ini masih diberikan kepada pihak luar dan bukannya menumpukan kemampuan anak tempatan terutama graduan yang berkemahiran dalam bidang tersebut. Kerajaan juga dilihat terlepas pandang peruntukan skala besar yang memerlukan keberanian untuk anak muda yang mampu lakukan.

Dan yang terakhirnya ialah pembangunan sukan yang hanya menumpukan prasarana dan bukannya jatidiri penggiat sukan tanahair ini. Dalam memberikan insatif dan kemahiran baru kepada semua atlet dilihat adalah paling penting yang tidak diambil kira oleh pihak Kerajaan. Pembangunan sukan bukan hanya memerlukan banyak prasarana, tetapi memerlukan kekuatan kemahiran yang tidak pernah menjadi keutamaan kepada semua atlet.

Bagi kami, pendekatan Negara kebajikan yang dislogankan oleh PAS tidak diterima oleh BN dan masih mengatakan BN yang terlebih dahulu melakukan pendekatan tersebut. Akan tetapi, BN perlu sedar kerana lebih 54 tahun memerintah semenjak Negara mencapai Kemerdekaan, rakyat masih tidak melihat pendekatan kebajikan yang diberikan oleh Kerajaan BN selama ini. Tetapi ianya terlalu banyak ketirisan wang rakyat yang mengenggelamkan pendekatan kebajikan yang BN akui telah berikan sebelum ini lagi.


DR. RAJA AHMAD AL-HISS
Naib Ketua,
Dewan Pemuda PAS Malaysia


tranungkita online

Sunday, October 9, 2011

kenangan di masjid amru al asr ..mlm 27 ramadhan 2011







Layani isteri seperti Rasulullah

1. Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah menampalnya sendiri tanpa perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu kambing untuk keperluan keluarga mahupun untuk dijual.

2. Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat tiada makanan yang sudah siap di masak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda menyingsingkan lengan bajunya untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina ‘Aisyah menceritakan ‘Kalau Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu urusan rumahtangga.

3. Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat berangkat ke masjid, dan cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.’

4. Pernah baginda pulang pada waktu pagi. Tentulah baginda teramat lapar waktu itu.. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang ada untuk sarapan. Yang mentah pun tidak ada kerana Sayidatina ‘Aisyah belum ke pasar. Maka Nabi bertanya, ‘Belum ada sarapan ya Khumaira?’ (Khumaira adalah panggilan mesra untuk Sayidatina ‘Aisyah yang bererti ‘Wahai yang kemerah-merahan’) Aisyah menjawab dengan agak serba salah, ‘Belum ada apa-apa wahai Rasulullah.’ Rasulullah lantas berkata, ‘Jika begitu aku puasa saja hari ini.’ tanpa sedikit tergambar rasa kesal di raut wajah baginda.
5. Sebaliknya baginda sangat marah tatkala melihat seorang suami sedang memukul isterinya. Rasulullah menegur, ‘Mengapa engkau memukul isterimu?’ Lantas dijawab dengan agak gementar, ‘Isteriku sangat keras kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap begitu juga, jadi aku pukul lah dia.’ ‘Aku tidak menanyakan alasanmu,’ sahut Nabi s. a.. w. ‘Aku menanyakan mengapa engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada anak-anakmu?’

6. Pernah baginda bersabda, ’sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik, kasih dan lemah lembut terhadap isterinya.’ Prihatin, sabar dan rendah hati baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung tidak sedikitpun menurunkan kedudukannya sebagai pemimpin umat..

7. Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH swt dan rasa kehambaan yang sudah melekat dalam diri Rasulullah saw menolak sama sekali rasa kesombongan.

8. Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH langsung tidak dijadikan sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika di depan ramai maupun dalam kesendiriannya.

9. Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya untuk baginda, baginda masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari, terus-menerus beribadah hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya sudah bengkak-bengkak.

10. Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung kemahuan jiwanya yang tinggi. Bila ditanya oleh Sayidatina ‘Aisyah, ‘Ya Rasulullah, bukankah engkau telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih bersusah payah begini?’ Jawab baginda dengan lunak, ‘Ya ‘Aisyah, apakah aku tak boleh menjadi hamba-Nya yang bersyukur

10 penipuan besar yahudi....

Michel Collon, seorang wartawan dan pengarang berketurunan Belgium dalam bukunya "Israel, let's talk about it," telah menempelak media Eropah, yang sejak berdekad yang lalu telah menipu pandangan umum kerana menyokong Israel.

Collon dalam bukunya telah merumuskan "10 Penipuan Besar " yang tersebar dalam media Barat semata-mata untuk menjustifikasikan kewujudan dan tindakan Israel selama ini. 10 penipuan tersebut adalah;

1. Penipuan pertama, Israel bertapak ekoran dari reaksi pembunuhan beramai-ramai bangsa Yahudi semasa Peperangan Dunia Kedua. Hakikatnya, tanggapan ini adalah palsu. Israel sebenarnya adalah satu projek mendominasi dunia yang telah diluluskan dalam Kongres Zionis yang pertama di Basel, Switzerland pada tahun 1897. Dalam kongres tersebut, pejuang-pejuang kebangsaan Yahudi telah bertegas dan mengambil keputusan untuk menduduki tanah Palestin.


2. Justifikasi kedua untuk pendudukan dan pengesahan Israel adalah, bahawa bangsa Yahudi terpanggil untuk kembali ke tanah nenek moyang mereka di mana satu ketika dahulu mereka telah diusir pada tahun 70 M. Ini adalah cerita dongeng. Saya (Michel Collon) telah bersembang dengan seorang sejarawan Israel, Profesor Shlomo Sand dan beberapa sejarawan yang lain, Mereka semua percaya bahawa tidak pernah berlaku "penghijrahan keluar beramai-ramai" bangsa Yahudi. Jadi apa maknanya "kembali". Tiada makna. Manusia yang mendiami Palestin tidak pernah meninggalkan tanah purba itu. Keturunan Yahudi yang mendiami Palestin sebenarnya adalah mereka yang tinggal bersama penduduk asal di situ. Puak-puak yang menuntut, kononnya untuk kembali ke tanah leluhur mereka, sebenarnya berasal dari Barat, Eropah Timur serta Afrika Utara. Sand juga menyatakan bahawa bahgsa Yahudi sebenarnya tiada negara. Mereka juga tiada sejarah umum, bahasa dan kebudayaan. Satu-satunya benda umum yang mereka miliki adalah agama mereka dan agama tidak membentuk negara.
Profesor Shlomo Sand
Shlomo Sand
3. Ketiga, apabila orang Yahudi menduduki Palestin, ia adalah sebuah tanah yang kosong dan tidak diduduki. Ini satu penipuan di siang hari. Terdapat dokumen-dokumen dan bukti yang menjelaskan bahawa pada kurun ke 19 hasil pertanian rakyat Palestin telah dieksport ke beberapa buah negara termasuk Perancis.

4. Ada manusia menyatakan bahawa orang-orang Palestin meninggalkan tanah air mereka atas kehendak sendiri. Ini satu lagi pembohongan. Ramai yang percaya dan yakin, termasuk saya sendiri dan juga sejarawan Israel seperti Benny Morris serta Ilan Pappe berkata bahawa bangsa Arab Palestin telah pergi dan diusir dari tanah mereka secara paksa dan ugutan.

5. Pembohongan menyatakan bahawa Israel hari ini adalah satu-satunya negara demokrasi di Timur Tengah dan ia patut dilindungi. Ia adalah negara berdaulat. Tapi lubuk hati saya menyatakan ia bukan negara berdaulat. Ia adalah satu-satunya regim dan tiada undang-undang yang menjelaskan dan menggariskan sempadan dan wilayahnya. Semua negara di dunia memiliki perlembagaan yang mendefinasikan wilayah dan sempadannya. Israel adalah projek perluasan kuasa yang tiada sempadan negara. Undang-undangnya sama sekali bersifat perkauman. Mengikut undang-undang ini, Israel adalah sebuah negara untuk bangsa Yahudi dan rakyatnya yang tidak berketurunan Yahudi adalah manusia yang tidak perlu dihormati.

6. Pembohongan mengatakan bahawa Amerika Syarikat berusaha untuk melindungi demokrasi di Timur Tengah dengan cara melindungi Israel, dan kita tahu bahawa belanjawan tahunan Amerika memperuntukkan sejumlah 3 billion dolar sebagai talian hayat Israel. Wang ini digunakan Israel untuk mengebom negara-negara jirannya. Dan Amerika bukan sekadar untuk "memantapkan demokrasi" dengan cara begitu tetapi juga untuk memastikan pengaliran minyaknya tidak terganggu.

7. Mereka berpura-pura kononnya Amerika berusaha mencari perdamaian antara Israel dan Palestin. Ini juga satu penipuan yang nyata. Setiausaha Agung Majlis Kesatuan Eropah, Javier Solana pernah memberitahu Israel "Anda adalah negara ke-21 Kesatuan Eropah". Industri Persenjataan Eropah, sejak dahulu bekerjasama dengan angkatan tentera Israel dan membantu kewangannya. Apabila rakyat Palestin memilih kerajaan mereka, Eropah tidak mengiktiraf dan memberi lampu hijau kepada Israel untuk menyerang Gaza

Javier Solana
8. Apabila anda bercakap tentang fakta-fakta ini serta sejarah Israel dan Palestin, dan apabila anda mendedahkan laba yang dikecapi Amerika dalam situasi ini, anda akan dilabel sebagai anti semitik, supaya anda diam. Tetapi kita patut menyatakan bahawa apabila kita mengkritik Israel, ia bukanlah perkauman atau anti Semitik. Kita mengkritik kerajaan yang tidak mempercayai kesamaan Yahudi, Kristian dan Islam yang boleh membawa kepada kehancuran perdamaian di antara pengikut ketiga-tiga agama ini.

9. Media massa menyatakan bahawa orang-orang Palestin mencetuskan keganasan. Kita menyatakan bahawa kerja masa lapang tentera Israel adalah menimbulkan keganasan dan ketakutan. Polisi merampas tanah dan rumah yang dicuri dari rakyat Palestin adalah keganasan.

10. Isu yang sering ditimbulkan adalah, tiada jalan untuk memecah kebuntuan dan polemik Israel-Palestin ini. Tiada berkesudahan dan tiada penyelesaian untuk menghilangkan perasaan benci, dendam yang diakibatkan oleh Israel dan konco-konconya. Tetapi hakikatnya memang ada jalan penyelesaiannya. Satu-satunya cara untuk menghentikan proses ini adalah dengan memberikan tekanan tekanan umum terhadap rakan subahat Israel di Amerika dan Eropah dan negara-negara lain. Tekanan terhadap media massa yang menyembunyikan kebenaran dan tidak bercakap benar tentang Israel. Menggunakan Internet atau apa sahaja media untuk menerbitkan berita-berita sebenar tentang Palestin.

SUMBER: MAAHADSAS.EDu

Wednesday, September 7, 2011

Rumah Terbuka Kami (MANHAL)











Alhamdulillah..majlis berjalan lancar walaupun banyak kekurangan,terima kasih sahabat2 kerana sudi hadir,semoga rahmat Allah hadir menyelimuti kita...insyaALLAH ^^

Wednesday, August 31, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri.. كل عام وأنتم بخير ‏

Semoga segala amalan- amalan kita diterima Allah dan dipertemukan ramadhan yang akan datang insyaAllah.

RAMADAN sudah meninggalkan tapak semaian ibadat yang mekar di hati seorang mukmin. Jiwanya masih lagi dipengaruhi bekas amal salih, sabar dan reda menahan hawa nafsu, munajat dan sujud, tadabbur al-Quran dan sedekah, doa yang panjang, tangisan dan taubat pada akhir malam.

Tibalah bulan syawal @eid fitri iaitu kembali kepada fitrah asal kita.mudah mudahn kita dapat muhasabah pada bulan ramadhan yang lalu,untuk kita teruskn beramal di bulan bulan akan datang insyaALLAH...

Dan diberi kekuatan untuk teruskn puasa 6..aminn

Abu Ayyub Al-Anshari ra meriwayatkan, Nabi saw bersabda :

"Barangsiapa berpuasa penuh di bulan Ramadhan lalu menyambungnya dengan (puasa) enam hari di bulan Syawal, maka (pahalanya) seperti ia berpuasa selama satu tahun . (HR. Muslim).

Imam Ahmad dan An-Nasa'i, meriwayatkan dari Tsauban, Nabi saw bersabda:

"Puasa Ramadhan (ganjarannya) sebanding dengan (puasa) sepuluh bulan, sedangkan puasa enam hari (di bulan Syawal, pahalanya) sebanding dengan (puasa) dua bulan, maka itulah bagaikan berpuasa selama setahun penuh." ( Hadits riwayat Ibnu Khuzaimah dan Ibnu Hibban dalam "Shahih" mereka.)

Dari Abu Hurairah ra, Nabi saw bersabda:

"Barangsiapa berpuasa Ramadham lantas disambung dengan enam hari di bulan Syawal, maka ia bagaikan telah berpuasa selama setahun. " (HR. Al-Bazzar) (Al Mundziri berkata: "Salah satu sanad yang beliau miliki adalah shahih.")

Pahala puasa Ramadhan yang dilanjutkan dengan puasa enam hari di bulan Syawal menyamai pahala puasa satu tahun penuh, karena setiap hasanah (tebaikan) diganjar sepuluh kali lipatnya, sebagaimana telah disinggung dalam hadits Tsauban di muka.

Salam eidul fitri semua..maaf zahir dan batin..

Friday, August 19, 2011

bukti kebenaran Al quran..






Allah berfirman (maksud):
"Dan gunung-ganang pula dikukuhkan letaknya (di bumi, sebagai pancang pasak yang menetapnya)"
(Surah An-Naazi’aat, 79: Ayat 32)

Allah berfirman (maksud):
"Dan gunung-ganang sebagai pancang pasaknya"(Surah An-Naba’, 78: Ayat 7)

Dan Allah berfiman juga berfirman (maksud):

"Dan Ia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapnya supaya ia tidak menghayun-hayunkan kamu..."
(Al-Quran, Surah An-Nahl, 16: Ayat 15)
dalam sesetengah tafsir disebut
”Dan Dia menancapkan gunung-gunung di Bumi supaya Bumi itu tidak berguncang bersama kamu, (dan Dia menciptakan) sungai-sungai dan jalan-jalan agar kamu mendapat petunjuk.”

sebagai orang islam kita yakin setiap huruf dan perkataan yang terkandung dalam Qur'an pasti betul.

Sekarang tengok gambar ni pula
Setelah beribu tahun lamanya, saintis barat baru-baru ini menemui sebuah gua yang terletak di Naica Mexico,
gua ini dipenuhi dengan batu-batu kristal yang berbentuk seperi pasak atau pancang seperti yang biasanya dipasang pada bangunan bangunan besar
ada yang sampai dengan 12 meter panjang
Seperti dikatakan saintis, pasak-pasak ini hanyalah mukadimah sahaja kerana dikatakan lebih dalam mereka masuk lebih besar pasak-pasak yang dijumpai
 

Design by Amanda @ Blogger Buster